About me

Hi! I am Asta! I am a philologist and a philocalist to the heart's core. Here I share things that I consider being aesthetic and fantastic!

29 Jan 2013

Prie puodelio kakavos


Staiga Ragulis suprunkštė iš nuostabos, o Bagulis pasitrynė akis. Giraitės viduryje kabojo mažas baltas debesėlis! Debesėlis labai panašus į tada pievos danguje matytą debesį.
   - Ar ir tu jį matai? – sušnabždėjo karžygiukas.
   - Taip, - nustebęs linktelėjo arkliukas. 
Kiekvienas karžygiukas anksčiau ar vėliau turi išjoti į svarbiausią gyvenimo žygį. Net tuomet, kai kelionės tikslas kaip niekad mįslingas. Net tuomet, kai dar daugiau painiavos įneša Skarabėjus, išpranašaudamas kelionę į spygliuotą, skambančią salą, iš kurios Bagulis parsiveš nebe tai, ką rado.
Ką reiškia ši pranašystė?
Ar karžygiukas pasiruošęs įveikti išbandymus?

Tas mielas, lyg riešuto kevalą užsimaukšlinęs vaikutis ant knygelės viršelio mano dėmesį patraukė jau seniai.  Mažasis karžygiukas Bagulis ir jo ištikimasis bičiulis arkliukas Ragulis man priminė Finą ir Jack'ą  iš populiaraus animacinio serialo Adventure Time. Bet tiek animacinis duetas, tiek šie du lietuvės autorės sukurti personažai yra šaunūs nuotykių ieškotojai :)
   Bagulio pasija vaikytis baltąjį debesėlį – kažkuo labai artima suaugusiųjų pasauliui: vejiesi tą savo svajonę, tikslą ir nežinai ar jis išsipildys ir, pirmiausia, ar apskritai jį pasieksi... Ir tada nutinka kaip skyriuje apie Šlamandijos girią: „Baisiausia buvo, kad nė vienas nežinojo, ar tikrai jiems reikėjo čia brautis“. 
   Pati istorija nėra nei labai sudėtinga, nei kažkuo ypatinga: mažas herojus, jo išbandymai, pastarųjų įveikimas ir grįžimas namo. Viskas pateikta taip, kad mažasis skaitytojas nenuobodžiaus klausydamasis istorijos, nes akys taip ir kryps į paveikslėlius.
   Marijos Smirnovaitės iliustracijos perteikia visą paveikslėlių knygelės pasaulį: tai džiugios, šviesios pievos, tai neįžengiamos, tamsios girios, susipynę į vieną tvirtovę kaktusai... Švariai nupiešti paveikslėliai šiek tiek plokšti, trūksta gylio, tačiau tai nėra labai didelis minusas. Ką pastebėjau, kad knygelėje nemažai ir sigutachiškų objektų: laumžirgių, puodelių su garuojančia arbata, kopėčių ir t.t. Bet tai man irgi pasirodė žavu ir šios smulkios detalės piešinėlyje įauga pakankamai organiškai.
   Knygutė bus gera dovana mažyliui broliui/sesei, o tėveliai gali drąsiai ją skaityti savo vaikams - juk kam nepatinka nuotykiai?

Ingrida Vizbaraitė, Karžygiuko istorija. Nieko rimto, 2012, Dailininkė: Marija Smirnovaitė




Comments