About me

Hi! I am Asta! I am a philologist and a philocalist to the heart's core. Here I share things that I consider being aesthetic and fantastic!

13 Nov 2012

A Dance with Dragons


Net nežinau, ar dar yra negirdėjusių apie George'o R.R. Martino Song of Ice and Fire epą. Jei kartais nežinote apie ką kalbu, čia nuorodos į mano anksčiau aprašytas serijos dalis: A Game of Thrones ; A Clash of Kings ; A Storm of Swords ir A Feast for Crows . 
   Kas naujo penktojoje dalyje, pavadinimu A Dance with Dragons
   Autorius įgyvendina tai, ką žada penktosios knygos pradžioje: ketvirtoji ir penktoji dalys yra paralelios viena  kitai ir, maždaug apie knygos vidurį, vėl susijungia į vientisą pasakojimą, pateikiamą iš (kaip ir prieš tai) skirtingų veikėjų perspektyvų.
   Pati knyga yra ne tik didelė, bet ir sunki (tikra fantasy Biblija), tad apie jos išsinešimą už namų ribų galėjau tik pasvajoti (plg. su kitos leidyklos išleistomis kišeninio formato knygomis). 
   Vėlgi, labai sunku kalbėti apie knygą ir per daug neišplepėti. Galiu pasakyti tik tiek, kad man įdomiausia buvo sekti Daenerys ir Jon'o Snow linijas - mano nuomone šie personažai ir jų linijos buvo geriausiai išplėtoti ir autoriaus kiekvieno skyrelio pabaigoje sukurta intriga kone vertė praleisti kitų veikėjų pasakojimus, kad kuo greičiau būtų galima sužinoti, kaip baigėsi Drakonų motinai, ar Sienos pavainikiui.
   Žinoma, su nauja knygos dalimi atsiranda ir naujų veikėjų. A Dance with Dragons atveju - jie gana įvairūs - vieni yra svarbūs ir tampa įvairių būsenų transformacijų kaltininkais (Quentyn Martell ir paslaptingasis princas, apie kurį tikrai daugiau nieko nesakysiu), kiti šmėkšteli kaip pagalbininkai, bet ypatingo vaidmens taip ir neatlieka.
   Taigi ši knyga turi tokią pat ydą kaip ir kitos Martino knygos - ji perskaitoma be galo greitai, nes įtraukia skaitytoją, o ir šis nebenori jos paleisti. Galiu pasakyti, jog šioje knygoje netgi buvo vietų, kurios privertė garsiai nusijuokti (!), o ne vien tik burnoti, jog autorius be gailesčio nukirpo šaunaus herojaus gyvenimo siūlą.
   Žiema ateina, bet pernelyg nesiskubina. Kas dėsis, kai ji užklos visą Martino sukurtą pasaulį, manau, sužinosime šeštojoje dalyje daug ką pasakančiu pavadinimu The Winds of Winter
   
   

Comments