About me

Hi! I am Asta! I am a philologist and a philocalist to the heart's core. Here I share things that I consider being aesthetic and fantastic!

30 Nov 2012

Nuo madrigalų iki The Beatles: Quorum koncertas



Pradėsiu nuo pradžių: prieš kelis mėnesius su Draugu sužinojome, jog lapkričio 29 d. šv. Kotrynos bažnyčioje koncertuos Quorum ir pagalvojom, kad reikėtų nueiti - šio grupės veiklą stebime, klausomės jų įrašų ir dar niekad nebuvome gridėję jų gyvai. Na, bet kol sugalvojome, jog reikia bilietus nusipirkti, deja, pigiausių nebebuvo, o brangesni ir brangiausi būtų pernelyg smarkiai sužeidę piniginę... Taigi, nuliūdome ir skėstelėjome rankomis - ką jau čia bepadarysi.

   Bet štai užvakar... gavome bilietus :) Pasirodo, viename nuolaidų portale buvo paskelbta, kad bilietai, kainavę 52 Lt parduodami po 24 Lt! Buvo tiesiog gėda nepasinaudoti tokia proga. Tad štai, vakar 19 val. vakaro sėdėjome 7 (!) eilėje ir gėrėjomės garsais bei vaizdais. Salė buvo pilnutėlė, žmonės kiek sunkokai išsijudino, bet paskutinės dainos buvo palydėtos plojimais, džiaugsmo šūksniais ir biso prašymu :)
   Koncertą pradėję seniausiu mūsų dienas pasiekusiu muzikiniu kūriniu iš Antikos laikų, Quorum vyrai atliko ir keletą madrigalų - renesanso pasaulietinės muzikos kūrinių. Ir nors vienas iš grupės įkūrėjų Vitalij Neogasimov prasitarė, jog daugiau mūsų varginti madrigalais nebenori, bet aš buvau nieko prieš, jog koncertas susidėtų vien iš tokių kūrinių - Quorum senosios muzikos atlikimas yra puikus, besiklausant ir šiurpuliukai per nugarą pradeda lakstyti :)
   Toliau buvo šuolis prie XX a. pop muzikos ir atlikti įvairūs kūriniai. Labiausiai įsiminė Kęstučio Jablonskio dainos Mano laivas išplauks cover'is - Romano Savicko atliekama boso partija buvo tokia stulbinanti, jog perėjime į priedainį vibravo salės grindys ir, kaip Draugas pastebėjo, net pamiršdavai, jog čia žmogus, o ne bosinė gitara :)
   V. Neogasimov pademonstravo savo kontratenoro sugebėjimus atlikdamas pagrindinę partiją dainoje You Rase Me Up. Net ne visos atlikėjos moterys gali taip gražiai paimti aukščiausiais natas. Žinoma, Vitalij jas ėmė gana atsargiai, bet vis tiek buvau sužavėta jo balso diapazono galimybių.
   Mariaus Turlajaus vokalas šiame koncerte tiesiog žibėjo - visi sudėtingi pasažai buvo atlikti be priekaištų. Tuo tarpu jų kolega Gintautas Skliutas stipriausiai jautėsi dainuodamas The Beatles dainas, nes pirmojoje koncerto dalyje, ypač dainoje Pagaminta Lietuvoje buvo jaučiamas neužtikrintumas. 
   Antrą koncerto dalį paskyrę The Beatles muzikai (o dainų jie moka net 27!) Quorum pristatė ir fantastišką bei visą salę iki ašarų prajuokinusią dainos Girl versiją. V. Neogasimovo teigimu, keli pasažai šioje dainoje leido ją interpretuoti ir atlikti tradiciniu žydų ansamblio - klezmerio - stiliumi. 
   Pasiteisinę nesustabdomu senatvės artėjimo procesu, Quorum vyrai prisėdo pailsėti scenos gilumoje, o vietą užleido jų beatbox'eriui - Žygimantui Gudeliui-Gon. Net vyresni koncerto klausytojai buvo sužavėti šio vyruko talento - ne veltui 2010 m. jis tapo beatbox'o čempionato nugalėtoju...
   Na koncertas buvo užbaigtas su ABBA legendine daina Mamma Mia, kurioje V. Neogasimov suspindėjo energija (ko, mano nuomone, trūko didžiąją koncerto dalį, žiūrinti į jį ir lyginant su kitų grupės narių nusiteikimu), o bisui iššaukti atlikėjai sudainavo Senieji Vilniaus Stogai :)
   Summa summarum: koncertas buvo šaunus, pilnas įvarių žanrų kūrinių, atlikimo interpretacijų ir netikėtumų . Ar eisiu į kitą Quorum koncertą? Žinoma, tik kai sužinosiu kur :)




Photo © aesthastic

Comments