About me

Hi! I am Asta! I am a philologist and a philocalist to the heart's core. Here I share things that I consider being aesthetic and fantastic!

13 Jun 2012

Puota varnoms: vėl apie G.R.R. Martino knygą

Taigi taigi, įveikiau paskutinę G. R.R. Martino turimą knygą. O dabar bus liūdna, nes ,,A Dance with Dragons" neturiu...



Ką galiu pasakyti apie ketvirtą ,,The Song of Ice and Fire" dalį: autorius toliau nesiliauja galabyti pagrindinių veikėjų, o kai kuriuos (spoiler alert) - net prikelia iš mirusiųjų (Kalo Drogo gerbėjoms teks nusivilti - deja, tai ne šis eržilas...). Ar autorius dar sugeba nustebinti? Ir dar kaip. 
   Ketvirtojoje dalyje net ir veikėjai įvardinami savaip: The Captain of Guards, Cat of the Canals ir pan. (pabandykite atspėti, kas slepiasi už šių vardų). 
   Veiksmo vieta - Vesterosas ir Braavosas. Knygoje veikia Cersei, Jamie, Brienne, Samwell, Arya, Sansa. Kodėl nėra Daenerys? G. Martinas tai paaiškina knygos pabaigoje (pateikiu savą viso skyrelio vertimą):

Tuo tarpu, ant Sienos...

,,Ei, luktelėk!“ - galbūt kas nors iš jūsų jau ima šaukti. ,,Luktelėk, luktelėk! O kur Deni ir drakonai? Kur Tirijonas? Išvis vargiai regėjome Džoną Snou. Juk negali būti viskas...“.
   Išties, ne. Bus daugiau. Dar viena, tokia pat didelė knyga.
   Aš nepamiršau parašyti apie kitus veikėjus. Nei truputėlio. Apie juos parašiau daug. Puslapių puslapius. Skyrių skyrius. Man berašant toptelėjo, jog knyga tapo per didelė ją išleisti vienu tomu, be to...pabaigos dar net nebuvo matyti. Kad papasakočiau visą istoriją, turėjau knygą padalinti į dvi dalis.
   Paprasčiausias būdas tai padaryti, atrodytų - paimti turimą tekstą, padalinti jį pusiau ir pabaigti su ,,Laukite tęsinio“. Tačiau kuo daugiau apie tai galvojau, tuo labiau man atrodė, jog skaitytojams priimtinesnė bus knyga, kuri papasakoja išbaigtas pusės veikėjų istorijas, negu tokia, kurioje bus visi veikėjai, tačiau tik pusė pasakojimo. Taigi, būtent pirmuoju keliu ir pasukau.
   Tirijonas, Džonas Snou, Deni, Stenis ir Melisandra, Davas Syvortas ir visi kiti veikėjai, kuriuos mylite ar neapkenčiate, pasirodys kitais metais (aš nuoširdžiai tikiuosi) knygoje ,,Šokis su drakonais", kuri koncentruosis ties įvykiais palei Sieną, užjūryje, taip, kaip ši knyga buvo susitelkusi ties įvykiais Karaliaus Uoste" (978 p.)

   Tai štai. O knygos gale pridėtas skyrius iš penktosios dalies net labai intriguojantis...

   Kaip visada- skaityti buvo įdomu, autoriaus pasakojimo maniera jau tapusi įprasta, o daugelio scenų pabaiga taip ir keldavo norą garsiai pasakyti: ,,O taip tau ir reikėjo...“. Daugiau (eilinį sykį) baisu sakyti - kad ko nors neišplepėčiau.
   
P.S. ,,Pegaso“ knygyne ,,Akropolyje“, antrame aukšte jau yra GoT knygų. Tiesa, jos anglų kalba ir trys knygos kainuoja brangiau, nei mes su draugu pirkom visas 4 (įskaitant ir siuntimą), todėl nuoširdžiai rekomenduoju šturmuoti E-Bay.






Comments

  1. Na va, o aš dar tik pirmą knygą baiginėju. Šiek tiek nuobodu, nes daug kas buvo seriale, kita vertus, labai įdomu lygint ir stebėt, kas keitėsi, kodėl. Žo, labiausiai laukiu kol pradėsiu trečią dalį skaityt ;]

    ReplyDelete