About me

Hi! I am Asta! I am a philologist and a philocalist to the heart's core. Here I share things that I consider being aesthetic and fantastic!

26 Feb 2012

Skaitantiesiems - kasykla, neskaitantiesiems - podiumas. Kas?


Vakar atlikau savo filologinę pareigą - alkūnėmis pasistumdžiau tarp didžiulės minios žmonių, atėjusių nusipirkti knygų pigiau, susitikti su rašytojais, ar tiesiog kitų pažiūrėti ir savęs parodyti (bežiūrint į paauglių būrelius, kurie geriausiu atveju turėjo ,,L'Officiel" savo persišviečiamuose maišeliuose taip ir atrodė...). 
   Ačiū Eglei, kuri buvo mano šių metų Knygų mugės bendražygė ir dalinosi savo mintimis, šokoladu bei draugija :) 
   Kokius tad mudvi renginius aplankėm? 

12 val. buvo pristatyta jau amžinybėn išėjusio rašytojo Gendručio Morkūno knyga ,,Puodukas kefyro ant palangės":




Šią knygą įsigijo Eglė, tačiau pažadėjo man paskolinti :) Apie knygą renginyje kalbėjo dr. Kęstutis Urba, Gendručio žmona Regina, bernardinai.lt redaktorius A. Navickas ir kunigas A. Šimkus. Pristatyme netrūko šiltų žodžių mirusiam rašytojui, kuris bent jau man geriausiai pažįstamas iš knygų vaikams (pvz. ,,Iš nuomščiko gyvenimo", ,,Blusyno pasakojimai" ir pan.). Žinoma, ,,Puodukas kefyro ant palangės" yra ne pirmoji autoriaus knyga ,,ne vaikams" - bernardinai.lt yra išleidę ir jo eseistikos knygą ,,Švęsti kosmose ir tvarte". 
   Antrasis renginys į kurį nupėdinome su Egle buvo 2011 metų kūrybiškiausios knygos 12-tuko laureato paskelbimas. Čia dalyvavo kritikai R. Kmita, J. Čerškutė, S. Daugirdaitė. 


Na ir ką gi - laimėtoju tapo Donaldas Kajokas ir jo eilėraščių rinkinys ,,Kurčiam asiliukui" (dar jo neskaičiau, bet artimiausiu metu tai reikės padaryti). Kas šioje diskusijoje labiausiai stebino - tai Gytis Vaškelis ir jo klausimai komisijos nariams apie pinigus, rinkimų skaidrumą ir pan. Kaip Eglė pastebėjo - ,,Vieną akimirką pamaniau, kad čia kokį ,,Kakadu" filmuoja"... Aš suprantu, jog buvo norima žiūrovui, kuris galbūt mažai ką nutuokia apie šiuos rinkimus kuo išsamiau viską pateikti, bet ar buvo būtina klausinėti tokių absurdiškų klausimų, kaip, antai, ar tos kūrybiškiausios knygos renkamos tik iš lietuvių rašytojų parašytų? Vos su kėde neapvirtau...  Aš suprantu, jog žiūrovas GALI BŪTI daug ko nežinantis, bet, gerb. Vaškeli, nelaikykite jo visiškai kvailu... Džiaugiausi, kad komisijos nariai atsilaikė prieš tokius pseudoprovokatyvius klausimus ir nepasimetė.
   Po šio renginio mudviem su Egle jau atsipūsti tikrai reikėjo. Pamačiusios, jog į V. Daujotytės knygos pristatymą nebepateksim (salė buvo sausakimša), pasukom į minią, kuri prieš akis siūbavo it vandenynas ir ošė, ošė, ošė...


Prisirinkusios knygų sau ir artimiesiems (apie jas vėliau) patraukėm į forumą, kur turėjo įvykti diskusija ,,Kritikus nušauna, tiesa? Kritiko(s) laisvės ir priedermės". Dalyvavo H. Kunčius, G. Radvilavičiūtė, L. Jonušys ir V. Jauniškis.


Ką gi... Gerb. Giedros prakalba ir prajuokino, ir privertė pamąstyti. Bet kai prabilo H. Kunčius... Mes su kolegėm šią diskusiją suskirstėm į kelias dalis, tad Kunčiaus kalba buvo pavadinta kriminaline kronika (kur, kada ir kiek literatūros lauko atstovų yra nužudoma). Suprantu, tai reikia žinoti, bet tikėjausi išgirsti kažką apie mūsų šalies kritikų padėtį, kokie vėjai (be K.S.) dar šiaušia jiems plunksnas. O prabilęs L. Jonušys visą likusią diskusiją nukreipė link... pinigų (LLTI kūrybiškiausio 12-tuko laureato paskelbimo aidai...). 
   Kokia šios diskusijos išvada? Mieli skaitytojai - kritikų NĖRA. Ir, tikriausiai, jų nebus, kol savaitraščiai ir mėnraščiai nepakels honorarų už recenzijas (keturgubai, kad būtų ,,kaip Lenkjijoj", o geriausiu atveju - dešimteriopai, kad būtų kaip vakaruose). Ką gi, tuomet erdvės lieka pasireikšti mums, studentams, ir užpildyti šatėnus, litmenius, nemunus savo pamintijimais apie vieną ar kitą knygą. Kad ir ne aukščiausios prabos tie mūsų pasisakymai, bet, pripažinkim, kultūrinė spauda, kad ir tokių, bet laukia... O ir tie 50 litų (kitąsyk - ir daugiau) taupiam studentui garantuoja jei ne ramią savaitę (finansiniu atžvilgiu), tai bent jau gerą vakarą kavinėje.
   Po šios diskusijos nervų raminti ėjom į R. Šerelytės ,,Krakatukai kosmose" pristatymą, kur vėl sutikome savo dėstytoją K. Urbą:


O paskui... Gavau štai ką:


Valio, valio, valio :)

Undinės Radzevičiūtės autografas vainikavo mano dieną praleistą Knygų mugeje. Namo grįžau tikrai pavargusi, bet ir laiminga, nes įvykdžiau savo pažadą ir 10 knygų nusipirkau už 41 Lt :) O čia - mano laimikiai:


Kainos ir komentarai:

1. Rabindranatas Tagorė ,,Aukojimo giesmės", ,,Vaga" - 5 Lt;
2. Lucy Maud Montgomery ,,Anė iš Evonlio", ,,Alma Littera" - 7 Lt;
3. Lucy Maud Montgomery ,,Anne of Green Gables", ,,Bantam Books" - 3.90 Lt (iš bukinistų);
4. ,,XX a. vakarų literatūra II dalis", ,,Vilniaus universiteto leidykla" - 1 Lt;
5. Sylvia Green ,,Nepamirštomos Kalėdos", ,,Mažasis vyturys" - 2.50 (iš bukinistų, gavau 40 ct nuolaidą :);
6. Inga Abele ,,Ugnis nepabudins", ,,Versus Aureus" - 5 Lt;
7. Džozefas Konradas, Radjardas Kiplingas ,,Apysakos. Apsakymai", ,,Vaga" - 5 Lt (iš bukinistų);
8. Edvardas Misevičius ,,Matematinė analizė, II dalis", ,,Vilniaus universiteto leidykla" - 1 Lt;
9. Gabriel Loidolt ,,Jakudza", ,,Gimtasis žodis" - 5 Lt;
10. Gediminas Navaitis ,,Geriausias pasirinkimas: laimingesnės Lietuvos galimybė" - 6 Lt.

Taip pat: du magnetukai iš ,,Nieko rimto" (7 Lt):




Ir 2 užrašų knygutės už 4 Lt. Summa summarum - Knygų mugėje išleidau 52 Lt (neskaičiuojant bilieto kainos). Užtat laimės pilnos kelnės, kaip sakoma :)
   Pabaigai - kuo man patinka senos knygos:

   







Photos © aesthastic

Comments

  1. Autorius pašalino šį komentarą.

    ReplyDelete
  2. Neskaitantiems - skaistykla :D
    Vaje, koks laimikis, ir dar taip pigiai prasisukai. Man baisu savąjį grobį (ir tuščią piniginę) rodyt...

    ReplyDelete
  3. Įdėsi į savo blog'ą? :) Noriu taviškes pamatyti (be tų 2-jų, kur vakar rodei :)

    ReplyDelete