About me

Hi! I am Asta! I am a philologist and a philocalist to the heart's core. Here I share things that I consider being aesthetic and fantastic!

5 Feb 2012

Knygos, maistas ir dar kai kas...



Baigėsi mano trumputės atostogytės namie. Šįryt su sese ir tėčiu ryte stoviniuodami stotelėje ir laukdami autobuso į Vilnių džiaugėmės, kad bent jau vėjas nepučia, nes nuo -30 laipsnių ir taip žandai ir nosys šalo... 
   Kelias dienas skaičiau Sigito Parulskio ,,Prieš mirtį norisi švelnaus". Tad trumpai, kokie įspūdžiai perskaičius šią knygą.

   Šioje knygoje autorius itin daug dėmesio skiria politikai ir politinei situacijai Lietuvoje aptarti. Žinoma, reikia sutikti, kad rašytojai turi reflektuoti tai, kas dedasi valstybėje, tačiau ar būtina nusileisti iki banalumo, iki erlickiškų savaitgalinių parašinėjimų ,,lietryty": ,,Geriau įsižiūrėjęs į kakojančio labradoro snukį, gali nesunkiai įsitikinti, jog jis labai primena Lietuvos valstybę. Na, gal ne visai valstybę, gal tik apibendrintą lietuvio politiko įvaizdį: iškilminga, ori poza, veide begalinis liūdesys, akys totaliai atsainios, viskam abejingos, o tuo pačiu metu ten, iš kito galo, krenta mėšlas... ant piliečių galvų... Ne, nepanašus. Šuo gražesnis ir kilnesnis už politiką" (182 p.). Kažkuo primena kasmet prastėjantį ,,Dviračio žinių" humorą...
   Ir to švelnumo, kurio troškimas deklaruojamas pavadinime - čia nei kvapo. Vien šukavimas dratviniu šepečiu prieš plauką.
  Kai kas nepasikeičia nei per nago juodymą: ,,Sėdžiu prie stalo, žiūriu į kompiuterio monitorių, masturbuojuosi" (156 p.). Onanizmui ir seksui Parulskio prozoje vietos visuomet atsiranda.
    Knygos teminės ašys - tai jau minėtoji politika, moterys ir Dievas.
  ,,Prieš mirtį norisi švelnaus" - tarsi išsikalbėjimas, išsakymas visko, kas susikaupę. Galbūt todėl neišvengiama ir tokios kasdienių realijų refleksijos. Juolab, kad ir knygoje radau tokią mintį: ,,Aš ne už socialinį, politiškai aktyvų meną, bet už tą, kuris galvoja apie žmogų, apie jo tragikomišką situaciją šioje planetoje" (51 p.).
   Parulskiškai kalbant, kai pasaulyje tiek daug š***, galbūt, išties - prieš mirtį tesinori kažko švelnaus. Kad ir to provokuojančio ,,Choc me Amadeus" šokolado...

Citatos, kurios atkreipė dėmesį:

,,Mirusios jūros purvas - dar geriau, tarsi dovana iš anapus, tai yra - ir priemonė odai, ir neįprasta, mistika dvelkia, o moterims visada patinka ir kosmetika, ir ezoterika" (9 p.);

,,Švara, kai esi nešvarus, žemina" (64 p.);

,,Sovietams nepatiko buržuazinių laikų palikimas, dabartiniams buržua nepatinka sovietinė praeitis" (42 p.).

Rekomenduoju: tiems, kuriems Lietuvoje viskas negera, negražu - galėsite papildyti savo argumentų atsargas; tiems, kuriems patinka pelenuose rasti žibantį auksą; tiems, kurie mano, jog be Parulskio, Lietuvoje niekas geros prozos neberašo.  

Po peno sielai, reikia ir peno kūnui :) Šįsyk tai ,,Maximos" lankstinuke rastas pupelių ir rūkytos šoninės sriubos receptas. Sriuba išties skani ir  puikiai sušildo tokiu oru:



O rytoj... vėl atgal į studijas :] Žinau, kad rankinėje būtinai atsiras termosas su karšta arbata...




Photos © aesthastic

Comments