About me

Hi! I am Asta! I am a philologist and a philocalist to the heart's core. Here I share things that I consider being aesthetic and fantastic!

12 Jan 2017

Komiksai ir patarimai


Labai geras daiktas yra internetas - taip būtų galima perfrazuoti dar iš vaikystės gerai žinomą dainelę. O labai geras jis yra ne tik dėl to, kad jo pagalba gali greitai surasti ir sužinoti kur kepa skaniausius macaroons'us, ką savaitgalį nuveikė tavo antros eilės pusbrolis Tadas ar kokį reitingą imdb.com užima "Sing" ir ar verta jį žiūrėti. Internetas yra geras ir dėl to, jog jis gali tapti tavo tramplinu, tavo kelio pradžia žinomumo link. Per Kalėdas ir savo gimtadienį gavusi Saros Andersen, Rezos Farazmando ir Geležinės Lapės knygas staiga suvokiau, jog aš visus juos žinau iš internetų. Jeigu ši trijulė jums negirdėta (visi ar kažkuris vienas), nedelsdama padėsiu ištaisyti šią klaidą!



Internetiniai komiksai nėra jokia naujiena. Juos piešiančių yra daug ir jų gretos, tiek gimtojoj LT, tiek užsieny nuolat gausėja. Manau, jog jums turėtų būti matyti Cyanide and HappinessExtra Fabulous ComicsSafely EndangeredJake Likes OnionsThings in Squares ir kitų komiksai (jų be galo daug, tad visų tikrai neišvardinsiu).
   Ne vienas komiksų dailininkas galiausiai nusprendžia savo darbus publikuoti ir popieriuje. Mano pirmieji susidūrimai buvo su spausdintais Gemma Correll ir Kate Beaton (a.k.a. Hark! A Vagrant) komiksais ir kitu merchandise'u (o jos labai populiarios - garantuoju, kad Gemmos atvirukų esat matę ir gerai iš jų pasijuokę!). O štai dabar į fizinius puslapius nugulė ir Anderson (Sarah's Scribbles) bei Farazmando (Poorly Drawn Lines) piešiniai. 


Sarah's Scribbles mane patraukė tuo, jog čia yra daugybė temų, bet viską vienija tas pats - intraverto - motyvas. Pati būdama intraverte po didžiąja dalimi komiksu galiu krauju pasirašyti - tai pati tikriausia tiesa. Žinoma, jos komiksai patiks ir kitiems, nes temos - aktualios: deadline'ai, prokrastinacija, augintiniaiužknisantys žmonės ir t.t. - visko neišvardinsi. Sara stebi savo ir aplinkinių gyvenimą ir jį permąsto, pažvelgia iš šalies taip sukurdama absurdiškas ir juokingas situacijas. Ir savo knyga ji puikiai įrodo, jog branda yra mitas.


Poorly Drawn Lines yra visiškai kitoks nei Sarah's Scribbles. Taip, ten irgi yra žvilgsnio iš šalies, bet jo komiksų esmę sudaro sunkiai blaiviu protu paaiškinamų situacijų ir personažų kūrimas, kas labai dažnai primena sapno logiką (jeigu taip galima sakyti). Ironija, sarkazmas ir dar velniai žino kas - tai kokteilis, kurio galima tikėtis skaitant jo komiksus. PDL laisva ranka gali kosmose apgyvendinti mešką, biure įdarbinti demoną, prakalbinti akmens amžiaus žmones arba suteikti žodį gyvūnams. Kai kurie komiksai yra visiškas WTF, bet šiaip jau skaitydama didžiąją dalį (savo augintinių siaubui) juokiausi balsu. 


Geležinė Lapė, jei kas dar nežinot, yra lietuviškas internetų fenomenas. Užsienyje paplitus demotyvaciniams paveikslėliams lietuviai irgi bandė kurti kažką panašaus, bet deja, tai buvo labai, labai skysta. Lapė parodė, kad vis dėlto, tai yra įmanoma. Patarimų knygą suskaičiau labai greitai, bet buvo itin smagu. Apsiribodama konkrečia tema - socialiniais tinklais (ypač Facebook), Lapė dalija patarimus į kairę ir į dešinę, tad tik imk ir naudokis! Jeigu nežinai kaip dažnai reikia keisti savo FB profilio nuotrauką, kaip fotografuoti maistą Instagramui ar kokios turi būti tavo atostogų nuotraukos - chill, apie viską jau pagalvota šitoje knygoje. Žinoma, ne visi tekstai ir piešiniai čia sudėti vienodo kalibro (yra, yra čia ir tų "meh" akimirkų), bet džiaugiausi, kad bent jau, mano galva, šmaikščiausiu turiniu pasižyminčių Lapės naudojamų grotažymių - #dialogai ir #slyvarerum - nepagailėta, tad vietų, kai prunkščiau buvo tikrai daugiau nei tų, kuomet tiesiog tyliai perverčiau puslapį. 


Summa summarum, jeigu turite draugų, kurie mieliau tūno internete nei skaito knygas, bet jūs desperatiškai juos norit atvest į "doros kelią", siūlyčiau pradėti nuo šitų leidinių - juk čia beveik internetas, tik viską galima pačiupinėti!



Comments