About me

Hi! I am Asta! I am a philologist and a philocalist to the heart's core. Here I share things that I consider being aesthetic and fantastic!

25 Jul 2014

Scotland: Ruins, Flowers and Puns


Škotiją verta pamatyti ne tik dėl viduramžius menančių pilių, bet ir dėl... griūvėsių. Pilių ir ne tik. Štai, apie 60 km nuo Edinburgo yra toks Melrose miestelis. Jis - vienas iš kelių, kurie garsėja įspūdingomis abatijomis.


Melrose abatija, deja, nebefunkcionuoja nuo XVI a., kai Anglijos karalius Henris VIII nusprendė škotus pamokyti, ką reiškia laužyti santuokų susitartis su monarchu. 






Iš didingos Melrose abatijos liko tik bažnyčia, o vienuolyno pastatų pamatai liudija, kokią didelę teritoriją vienuoliai turėjo savo nuosavybėje.


Vienuolių būta pažangių: jie turėjo ne tik centralizuotą požeminę vandens tiekimo sistemą ir kranus (!), bet ir uždarą kanalizaciją, kas buvo neįprastai higieniška (tiems laikams). Kanalizacijoje atlikus archeologinius kasinėjimus į dienos šviesą (vėl) buvo iškelti įvairūs viduramžių buities objektai. Pavyzdžiui, vadinamieji piss pots (ir tai ne naktipuodžiai!). 


Melrose abatijos įžimybė - kiaulė, grojanti dūdmaišiu. Jei ne audiogidas, kaži ar šią smulkutę, bet įstabią chimerą būčiau pamačiusi.


Rožės - augalas, kuris savo gausa pralenkia net škotų numylėtą (?) dagilį. O jau kvapas...



Foxglove - mane visada juokino šitas angliškas gėlių pavadinimas. Galbūt dėl to, kad bandau įsivaizduoti lapę, mūvinčią šiomis pirštinaitėmis :)


O štai šiuos patarimus verta įsiminti:



Dar daugiau įspūdžių laukia kituose įrašuose!
Šilto savaitgalio!
~YP~

Comments