About me

Hi! I am Asta! I am a philologist and a philocalist to the heart's core. Here I share things that I consider being aesthetic and fantastic!

26 Nov 2013

Introducing Mucha

Viename iš rugpjūčio įrašų jau pasakojau apie netikėtai atrastą meilę čekų menininkui Alfonsui Muchai. Antroji kelionė į Čekiją, iš dalies, buvo revanšas, nes Prahoje kaip tik vyko (ir tebevyksta) dvi parodos, kurios susijusios su šiuo nepakartojamu art nouveau srovės dailininku. 


A. Muchą išgarsino štai tokie piešiniai bei spalvingos, gausiai ornamentuotos reklamos:


Daugelį jų dabar galima pamatyti A. Muchos muziejuje, kur eksponuojami ne tik piešiniai, bet ir fotografijos, kadangi menininkas jas sumaniai panaudodavo savo darbams.
   Mucha darbavosi daugelyje sričių - nuo minėtųjų reklamų, iki interjero puošybos. Štai kad ir šv. Vito katedros (Praha) langai, kurios vitražus kūrė būtent jis. 


Didžiausias džiaugsmas - kad gavau pamatyti jo garsųjį Slavų epą, kuris kaip tik dabar eksponuojamas Prahos nacionalinėje galerijoje. Tai įspūdingo dydžio drobės, pilnos simbolių ir kuriančios neišdildomą įspūdį...


Pabaigai - dar keli kadrai iš Prahos žymiausio secesinio pastato - Savivaldybės rūmų (Municipal house), kur taip pat ryškus Muchos indėlis.






Comments