About me

Hi! I am Asta! I am a philologist and a philocalist to the heart's core. Here I share things that I consider being aesthetic and fantastic!

16 Nov 2013

Toras 2: tamsos pasaulis

Marvel į kino teatrą šiemet mane atsiviliojo jau du kartus: pirmasis buvo vasarą, kai kinus pasiekė Iron Man 3, o štai antrasis buvo vakar, kai spausdama bilietą rankoj trypčiojau prie kino teatro salės durų ir laukiau, kada pasibalnojusi nosį 3D akiniais galėsiu pasinerti į Asgardo didvyrio - Toro - nuotykius. 


Filmas prasideda asgardiečių ir tamsiųjų elfų mūšiu dėl galingo ginklo - eterio. Žinoma, elfai pralaimi, o toliau viskas įvyksta pagal gana tipišką scenarijų: eteris nesunaikinamas (nes pernelyg galingas), o paslepiamas "saugiai". Taigi, kaip jau galite suprasti, žodis "saugu" tokio žanro filmuose yra labai reliatyvus...
   Žinoma, mane labiausiai masino šio filmo romantiškoji linija - Toro ir mokslininkės Džeinės santykiai: grįš jis pas ją, ar ne? (Juk bifrostas (portalas į kitus pasaulius) buvo sunakintas dar Avenger'ių filme ir nebuvo panašu, jog artimiausiu metu bus sutaisytas.) Tačiau jau filmo plakatai trimitavo apie šių star-crossed-lovers susitikimą. Ir, žinoma, jis įvyko. Apvainikuotas pora bučinių ir šiltais, jausmingais žvilgsniais (vadinamoji jausminė chemija tarp Hemswortho ir Portman yra, skirtingai nei su Stewart...) šis rendez-vous greiti virsta į misiją: Džeinė, pasirodo, pasirinko patį netinkamiausią laiką viešnagei Asgarde - prasideda tamsiųjų elfų puolimas (o kodėl - nesakysiu, nes ir taip šiame filme mažai siužeto vingių...). 
   Žinoma, kova Odino rūmuose neapsieina be aukų. Žūsta svarbūs ir mylimi žmonės, o laidotuvių vakaras yra bene įspūdingiausias pasažas šiame filme:


   Maloni naujiena buvo Chris O'Dowdo pasirodymas - man iki šiol yra įstrigęs jo vaidmuo britų seriale apie IT padalinį didžiulėje kompanijoje - The IT Crowd, kur jis vaidino stereotipus bandantį griauti geeką Rojų. Čia jo personažui sekasi šiek tiek labiau. Bet tik šiek tiek.


Žinoma, o kaip gi beveik visų merginų numylėtinis Lokis? Ką jis veikia, kai po chaoso, sukelto Žemėje, buvo pargabentas atgal į Asgardą? Na, atsakymas tik vienas (ir logiškas) - sėdi kalėjime. Atvirai pasakius, mėgavausi Tomo Hiddlestono sukurtu personažu, kuris turi tokią plačią emocinę amplitudę - nuo sukto, niekšiško ir užuojautos nenusipelnančio, iki sugniuždyto ir norinčio keršyti.


Filmas įtraukiantis, tos 112min tikrai neprailgsta, o labiausiai nudžiugino (nors nesu tikra, ar tokioje situacijoje reikėtų taip sakyti), jog kulminacija ir galutinė kova (turbūt jau numanote kieno su kuo) įvyko ne Amerikoje, kaip jau tai tapo įprasta, bet Anglijoje, Grynviče (Greenwich)! Nors filmas priklauso veiksmo, nuotykių ir fantasy kategorijoms, asmeniškai jį įrašau ir į komedijų gretas, nes visokių juokelių (vykusių!) buvo apstu. Kad ir Mjolniro - Toro kūjo - pavadinimas Miau Miau, arba, įsivaizduokiteTorą, važiuojantį metro...
   Žinoma, filmas turėjo ir ne tokių pasisekusių vietų. Tarkime, tamsiųjų elfų armijos man kėlė stiprią asociaciją su visa Žvaigždžių karų frančize - tiek dėl šarvų, tiek dėl naudotų lazerinių ginklų.


   Visa ateivių technika pypsi taip pat, kaip ir visuose filmuose, kur tik vaizduojamas kažkoks sudėtingesnis superkompiuteris, mirksintis įvairiausiomis švieselėmis ir atliekantis pačias įvairiausias funkcijas. Didesnį įspūdį darytų, jei tokia "nežemiška" technika dirbtų išvis be garso, nei skleisdama juos bet kaip, kone taip pat, kaip jau minėtųjų Žvaigždžių karų veikėjas R2D2... 
   Ir, galiausiai, kone labiausiai man įkyrėjęs dalykas - amerikiečių filmų politkorektiškumas rasių atžvilgiu. Beveik visada (pabrėžiu - beveik), jei tik bus matoma kokia nors didesnė personažų kompanija, ten bus bent vienas afroamerikietis ir azijietis. Tik nepagalvokite, kad turiu ką nors prieš šias rases, gink dieve, ne! Gal pereisiu prie konkretaus pavyzdžio: štai egzistuoja Asgarde toks Heimdallis:


   Kaip jau tikriausiai pastebėjote - jis juodaodis. Keisčiausia yra tai, kad Asgarde, jeigu atsiverstume senuosius skandinavų mitus, Heimdalis buvo vadinamas "baltuoju dievu" (H. R. Ellis Davidson, Gods and Myths of Northern Europe, p. 29). Taigi matomas totalus neatitikimas. Tokia pati situacija matoma ir Hoguno atveju (aktorius Tadanobu Asano. Bet antrojoje dalyje bandoma paaiškinti iš kur šis personažas atsiranda pas Odiną - jis yra iš Vanaheimo, kur ir prasideda antrosios juostos apie Torą veiksmas). Hogunas ir Heimdallis yra vieninteliai Asgarde, kurie yra kitos rasės, visi kiti yra baltaodžiai. Toks "žaibolaidis" man kvepia daug didesniu rasizmu, nei tuo atveju, jei visą Asgardo aktorių plejedą sudarytų vien baltieji.
   IMDb filmas įvertintas 7.7/10. Aš asmeniškai jam skiriu 8/10 - iš dalies, vien dėl situacijų, kuriose kvatojausi visu balsu. Jei norite atsipalaiduoti, gerai praleisti vakarą ir pažiūrėti, kaip Mjolniru Toras švaistosi į kairę ir į dešinę - filmas skirtas jums! 




Thor: The Dark World (2013), 112 min  -  Action | Adventure | Fantasy  -  8 November 2013 (USA), 15 November (Lithuania), Director: Alan Taylor, Stars: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tom Hiddleston.

Nuotraukos iš 
digitalspy.co.uk, mcufilms.tumblr.com, rebloggy.com, screencrush.com, 
www.themarysue.com, www.totalfilm.com
   




   



Comments