About me

Hi! I am Asta! I am a philologist and a philocalist to the heart's core. Here I share things that I consider being aesthetic and fantastic!

18 Dec 2015

Cathy Hopkins - Draugės, pasimatymai. Kaip išsaugoti planetą


Vadovas, Alma littera, 2011. Iš anglų kalbos vertė Vilmantas Vilkončius

Ši knygelė į rankas man pakliuvo kaip tik praėjus Pasaulinei klimato kaitos konferencijai Paryžiuje. 
Ekologija man visada buvo svarbi - mūsų namuose rūšiuojamos atliekos, atsakingai elgiamasi su elektra, vandeniu ir kitais gamtos ištekliais. Pati visą informaciją susirinkau skaitydama daug įvairios medžiagos internete, tad išvydus šią žalią knygelę pasidarė labai įdomu, kaip gi paauglėms merginoms (nes šis leidinys orientuotas būtent į šitą auditoriją) pateikiama informacija apie gamtosaugą ir (bene svarbiausia) apie ką kalbama, kokie aspektai akcentuojami.
   Perskaičiusi šį didelių pastangų nereikalaujantį tekstą likau maloniai nustebinta - autorė išties pasistengė, kad ši knyga paauglių neatbaidytų. Rašoma iš keturių jaunų merginų - Lusės, Izės, Tidžei ir Nestos - perspektyvų. Kartu su Timu Žaviuoju (taip merginos praminė pažįstamą koledžo studentą) jos parengia žaliąjį vadovą, kuriame gali rasti visko - nuo faktų iki patarimų, kaip pasidaryti šveičiamąją kaukę veidui. 
   Žinoma, tapti žalioms vien gamtos ir pasaulio gelbėjimo labui šioms merginoms yra per maža motyvacija. Labiausiai jas įtraukia galimybė susipažinti su žaliąjį judėjimą remiančiais gražuoliais vaikinais, kurių, kaip tyčia, yra ir jų mokykloje:

 
- Neseniai girdėjau Luką su Viljamu besišnekančius apie tai. Jie ketina pabandyt, pažiūrėt, ką įstengs. Viljamas labai įsijautęs. Esu pastebėjusi, kad daugelis vaikinų žiūri į žaliąją veiklą visai rimtai.

(p. 9)

   Knygos pradžioje pateikiamas testukas, kurį atlikusi sužinosi, kas esi: ekologinė tamsūnė, ekologinė nerimautoja ar ekologinė didvyrė. Toliau knyga padalinta į tris dalis ir tu, užsibrėždama atlikti tai, kas nurodyta kiekviename skyriuje, gali iš Žaliosios merginos tapti Žaliąja karaliene, o galutinis lygis - Žalioji deivė. Kaip sakė draugė man paskolinusi šią knygą - visai kaip kompiuteriniam žaidime
   Žinoma, tai, jog knyga verstinė jausti skaitant beveik nuolatos. Ir ne dėl vertimo kokybės - beveik visi pateikiami faktai ir kai kurios realijos yra aktualūs ir tinka tik Didžiosios Britanijos gyventojams (pvz. daržų sklypų nuoma, norint užsiauginti ekologiškų daržovių). Vis dėlto, didžioji dalis patarimų yra universalūs ir pritaikytini bet kurioje šalyje. 
   Tad jeigu jūsų sesuo/dukra/draugė užsiminė, jog trūksta informacijos apie tai, kaip galima prisidėti prie Žemės išsaugojimo - įduokite šią knygutę. Smagiai ir be užuolankų bus viskas paaiškinta. 


Comments