About me

Hi! I am Asta! I am a philologist and a philocalist to the heart's core. Here I share things that I consider being aesthetic and fantastic!

14 Aug 2018

Garrard Conley -- Boy Erased

Būna knygų, kurias skaitant išsitrina riba tarp realybės ir fikcijos, ir nors supranti, kad tai, kas jose vyksta yra rašytojo fantazijos produktas, viskas atrodo neįtikėtinai tikra. Tačiau būna ir tokių, kuriose pasakojimais dalykais tiesiog negali patikėti, nors tai -- memuarai. Būtent tokia ir yra Gerrardo Conley'o knyga "Boy Erased" (Ištrintas berniukas), pasakojanti vieno jaunuolio istoriją. 



Jeigu ieškosite šios knygos Lietuvoje -- nerasite, ji (vis dar) neišversta (nors pasirodžiusi 2016 m.). Nerasite ir informacijos apie ją. Tai, jog ši knyga egzistuoja sužinojau iš BBC radijo laidos, kurioje buvo kalbinamas jos autorius G. Conley. Tad kuo šie jauno žmogaus memuarai ypatingi? 
   Tai pasakojimas apie jauną žmogų, užaugusį giliai tikinčioje (baptistų) šeimoje (nesileisiu į detales, bet Garrardo tėtis, automobilių pardavėjas, vėliau tampa pastoriumi, tad jau galite suprasti, ką religija reiškia toje šeimoje). Pamaldos bažnyčioje buvo lankomos tris kartus per savaitę, o knygos apie Harį Poterį buvo laikomos vaikų sielų klaidinimu ir gundymu. O kur dar kasdienės maldos, Biblijos studijavimo rateliai ir kita... Žinoma, į tokias aplinkybes būtų galima numoti ranka -- argi maža konservatyvių šeimų. Vis dėlto, viena maža detalė viską keičia -- Garrardas yra gėjus. 
   Savo orientaciją jis mato per krikščionišką prizmę ir laiko ją nuodėme, todėl stengiasi tapti toks, kokį jį mato tenykštė bendruomenė -- pastoriaus sūnus (tikriausiai ir jo būsimasis įpėdinis), ramus vaikinas, mėgstantis kompiuterinius žaidimus, svajojantis apie rašytojo karjerą. Garrardas netgi ima draugauti su Kloja (Chloe), bandydamas save pakeisti. Tačiau šie santykiai jį taip pat ima gniuždyti:


   Garrardas suvokia, kad tęsti šį farsą ir meluoti sau bei Klojai nėra išeitis, todėl jų santykiai pamažu nutrūksta. Laimei, tai iš dalies sutampa su nauju jo gyvenimo etapu -- studijų pradžia, todėl jis optimistiškai žiūri į aplinkos pakeitimą. 
   Koledžo atmosfera jį išlaisvina: bažnyčia lieka antrame plane, o į pirmą pamažu kyla Deividas. Potraukis šiam žmogui tampa visų kitų knygoje sekančių įvykių katalizatoriumi. Būtent Deividas tampa priežastimi, kodėl apie Garrardo seksualinę orientaciją sužino jo tėvai ir kodėl jis atsiduria Love in Action -- krikščioniškoje organizacijoje, kuri LGBTQ traktuoja kaip įsipainiojusius į priklausomybės pinkles ir teigiančioje, jog gali juos išgydyti (tik priminsiu, jog veiksmas vyksta XXI a., t.y. 2004 m.). Nuo tos akimirkos, kai jis praveria minėtosios įstaigos duris, Garrardo gyvenimas skyla į dvi dalis. 


   Tačiau kiek ilgai žmogus gali ištverti įstaigoje, kurioje kurstomas pyktis tėvui, kaip, neva, "priklausomybės" priežasčiai; bandoma atsekti už kokias tėvų/senelių/prosenelių nuodėmes tu esi toks, koks esi, braižant genealoginius medžius; kur bandoma įteigti, jog Dievas, kurį tu mylėjai, kuriuo tikėjai ir kuriam nuoširdžiai meldeisi tavęs nemylės tokio, koks esi? Ši knyga apie tai, kiek toli savidestrukcijos keliu gali nueiti žmogus, bandydamas įtikti aplinkos spaudimui. Boy Erased yra koncentruota brendimo istorija, moralinio stuburo užsiauginimo istorija, kuomet jaunas žmogus, dar neatsakęs į jokius klausimus apie savastį, yra paguldomas į Prokrusto lovą ir verčiamas eiti prieš savo prigimtį.  Tai knyga apie tikėjimą, religiją ir jos išpažinėjus, kurie gali tapti priežastimi, kodėl žmogus praranda santykį su transcendencija. Parašyta puikiu stiliumi, knyga įtraukia ir nepaleidžia iki paskutinio puslapio, todėl neabejotinai tai viena geriausių šią vasarą, o gal ir šiais metais apskritai, mano perskaitytų knygų. 
   Skaitydama ne sykį užverčiau knygą ir savęs paklausdavau, WTF, pasauli? Kaip minėjau pradžioje, sunku patikėti, jog tai memuarai, kad tai ne fantazijos vaisius, o į puslapius nugulęs vieno žmogaus asmeninis pragaras. Rekomenduoju ją perskaityti tiems, kurie mano, jog dabartinis pasaulis yra liberalus ir visi gali daryti viską, ką nori -- pamatysite, jog toli gražu taip nėra; taip pat tiems, kuriuos domina LGBTQ tematika -- knyga labai aiškiai padeda suprasti, ką reiškia būti homoseksualu konservatyvioje visuomenėje (labai tinkama LT kontekste). 


P.S. Knygos autorių galite sekti IG (profilis), o rudenį pasirodys pagal šią knygą pastatytas filmas (anonsas). 



Comments