About me

Hi! I am Asta! I am a philologist and a philocalist to the heart's core. Here I share things that I consider being aesthetic and fantastic!

6 Mar 2015

TOP 10 manga

Jau senokai galvojau, jog reikėtų pasidalinti, ką dar, be knygų, "graužiu" laisvalaikiu. Tad šįsyk norėčiau trumpai pristatyti savo pasiją - manga, arba japoniškus komiksus.
   Manga - tai Japonijoje (arba japonų autorių) sukurti komiksai. Tokie komiksai, kuriami ir kitose Azijos šalyse, tačiau ten jie vadinami kitaip (pvz. Pietų Korėjoje piešiamos manhwa, Taivane - manhua ir t.t.) ir traktuojami kaip "japonų kultūros įkvėpti". Tad, kaip galima matyti, manga - labai japoniškas dalykas. 
   Greta to vertėtų paminėti, jog Japonijoje manga skaitytojai nėra vien vaikai ir paaugliai, kaip iškart būtų linkęs sufleruoti mūsų vakarietiškas mąstymas. Šie komiksai yra skiriami pačioms įvairiausioms amžiaus grupėms (nuo vaikų iki suaugusiųjų), tad pamatyti biuro darbuotoją su manga rankose nėra retas reiškinys. 
   Apie manga ištakas galima plačiau pasiskaityti čia, o aš norėčiau pasidalinti savo mėgstamiausiais shōjo/romance/slice of life/school life žanrų komiksais. Vieni sužavėjo savo piešimu, kiti - savo istorija, treti - abiem. Daugiausiai į mano akiratį pakliuvo manga, kurių centre - santykiai, draugystės, meilės ir... mokykla. Daug mokyklos. Bet ir ne tik.

1. Koe no katachi (mangaka - Yoshitoki Ōima, 2013-2014 m.)

Koe no katachi
Ši manga mane sužavėjo savo istorija ir piešimu. 
Tai pasakojimas apie Shoko Nishimiya - kurčią mergaitę ir jos... kankintoją, klasioką Shoya Ishida. Berniukas negali susitaikyti su mintimi, jog Shoko - kitokia, tad imasi iš jos tyčiotis. Po truputį į tai įtraukiama visa klasė, galiausiai - net mokytojai, kuriems, pasirodo, ši mokinė taip pat kelia nepatogumų... Žinoma, po nesibaigiančių įžeidinėjimų, stumdymų, klausos aparatų gadinimų, Shoko yra perkeliama į kitą mokyklą. Tačiau nutinka kai kas netikėto - mergaitės kankintojas, Shoya, tampa patyčių auka. Baigdamas mokyklą ir nebeatlaikydamas patyčių lavinos, jis nusprendžia pasitraukti iš gyvenimo, bet prieš tai pasiryžta susirasti Shoko ir jos atsiprašyti...
    Skaitydama šią mangą patyriau visą paletę emocijų. Bet daugiausiai dominavo pasipiktinimas tais, kurie aktyviai įsijungia į patyčių žaidimą ir tais, kurie apsimeta, kad nieko nemato. Vaikų žiaurumas ir mokytojų abejingumas skaitant varė į neviltį. Kartais buvo taip slogu, jog norėjosi mesti šią mangą į šalį. Bet perskaičiusi iki galo supratau, jog tai išties puikus kūrinys, nes jis ir apie mūsų visuomenę, apie mokyklos aplinką, kur patyčios vešėte veši. 






2. Watashitachi no Shiawase na Jikan (mangaka - Sumomo Yumeka, istorijos autorius - Ji-Young Gong, 2007)

Watashitachi no Shiawase na Jikan
Dar viena manga, kurioje puikiai dera istorija ir piešimas.
Juri - jauna moteris, vaikystėje - žymi pianistė, nebemato gyvenimo prasmės ir bando nusižudyti. Atsidūrusi ligoninėje ji susitinka su savo vienuole teta Monika, kuri savanoriauja kalėjime. Teta pasiūlo Juri kartu nueiti ir aplankyti vieną myriop nuteistą kalinį, kuris taip pat bandė nutraukti savo gyvenimą - galbūt ji padėtų jam atsiskleisti, jį prakalbintų, nes su Monika vyriškis atsisako bendrauti.
   Juri nueina į kalėjimą ir susitinka su Nr. 3987 arba Yuu. Iš pradžių viskas sekasi itin sunkiai, tačiau vėliau jauni žmonės randa ima bendrauti. Kalbėdami apie savo praeitį, jie vėl prisiliečia prie traumų, kurios juos atvedė į dabartinę situaciją. Po truputį tarp Juri ir Yuu ima megztis stipresnis ryšys nei draugystė, tačiau vyriausybėje priimamas sprendimas, jog visiems nuteistiems mirties bausme, ji turi būti įvykdyta... 
   Ši manga puikiai išryškino žmonių santykių trapumą. Ir tai, kad patys šilčiausi ir ypatingiausi jausmai gali užsimegzti pačiose nepalankiausiose jiems vietose. Baigdama skaityti šį neilgą komiksą net nubraukiau ašarą. Neišsipildžiusiai meilei pagerbti.









3. Hirunaka no Ryuusei (mangaka - Mika Yamamori, 2011-2015)

Hirunaka no Ryuusei
Mika Yamamori mano mėgstamiausia mangaka. Tiesiog dievinu jos piešimo stilių, tas švarias, aiškias linijas, personažus. 
Suzume Yosano pas dėdę į Tokyo atvyksta iš mažo kaimelio. Mergina nepratusi prie didmiesčio išsyk pasimeta, o jai pagelbsti nepažįstamas jaunuolis, kuris, kaip vėliau paaiškėja, yra jos klasės auklėtojas - Satsuki Shisho. Kaip jau galima nujausti, Suzume širdyje Satsuki užima daugiau vietos nei tai įprastai priklausytų mokytojui. Satsuki jai taip pat neabejingas, tačiau asmeninio pobūdžio ryšiai su mokiniais mokykloje yra draudžiami. Tad jaunas mokytojas yra plėšomas tarp savo darbo, pareigos bei asmeninio gyvenimo. O čia dar pasirodo ir gražus, bet drovus klasiokas Daiki Mamura, kuris, pasirodo, irgi nėra abejingas Suzumei. Tad trys pagrindiniai herojai įstringa meilės trikampyje...
   "Hirunaka..." - toks lengvas ir mergaitiškas komiksas apie santykius. Kita vertus, kartu parodoma, kaip kartais gali būti sunku mylėti ar būti mylimam. Kartu su piešimu ši manga yra puikus derinys savaitgalio skaitiniams.










4. Orange (mangaka - Takano Ichigo, 2012-)


Orange
Dar viena manga su įdomia istorija.
Nesileiskite apgaunami piešinuke matomų besišypsančių jaunuolių, nes istorija - toli gražu nieko linksmo: Takamiya Naho gauna laišką, kurio adresantas... ji pati, po dešimties metų., t.y. iš ateities. Skaitydama laišką Naho supranta, kad viskas, kas ten rašoma - tikra tiesa: atpasakojami dienos įvykiai sutampa su tais, kuriuos ji patyrė, minimas ir naujas jos klasės draugas - Naruse Kakeru. "Naho iš ateities" laiške primygtinai prašo, jog Kakeru nebūtų paliekamas vienas. Pasirodo, jog ateityje šio vaikino... nebėra gyvųjų tarpe. "Dabarties Naho" pasiryžta rūpintis naujuoju klasioku, kad galėtų ištaisyti "Ateities Naho" padarytas klaidas. Tačiau kaip apsaugoti žmogų, jei nežinai, kada jis ketina nusižudyti?..
   Istorija paini, tačiau tikrai įtraukianti. Žavi merginos ryžtas ir draugų palaikymas (kuris, kaip vėliau paaiškėja, turi priežastį). Lyg Damoklo kardas kabanti Naruse mirtis neleidžia atsikvėpti nei manga veikėjams, nei jos skaityotjui. 









5. Ao Haru Ride (mangaka - Sakisaka Io, 2012-2015)

Ao Haru Ride
Na, vėl mokykla, vėl meilės ir jų trikampiai. Tačiau Sakisaka Io yra antra mano mėgstamiausia mangaka, gebanti puikiais piešiniais įpūsti gyvybės net ir ne pačiai įdomiausiai istorijai. 
Yoshioka Futaba naujoje mokykloje ieško draugų. Iki tol ji buvo ta, kurios šalintasi dėl jos gražios išvaizdos ir mokėjimo sutarti su vaikinais. Tad Yoshioka keičia taktiką ir tampa ne itin valyva, amžinai ką nors kramsnojančia mergina, taip tikėdamasi susirasti draugių, kurios į ją žiūrės ne kaip į potencialią grėsmę jų vaikinams. Tačiau šiuos planus sugriauna jos buvęs klasiokas ir pirmoji meilė Kou Tanaka (Mabuchi), kuris tiesiai šviesiai į akis pasako, jog Yoshiokos klasės draugės iš tiesų nėra tie žmonės, su kuriais reikėtų būti. Tad Futaba ieško tikrų draugų ir bando suprasti Kou, kurį slapta tebemyli, nors jo nematė kelis metus. 
   Smagių (ir nelabai) mokyklos nuotykių fone besivystanti dviejų jaunų žmonių meilės istorija - neįpareigojantis, bet smagus komiksas savaitgaliui.

Na, o dabar trumpai apie likusį penketuką:






6. Love So Life (mangaka - Kouchi Kaede, 2008-)
   
Love So Life


Šilta ir "šeimyniška" manga apie jauną dvynukų auklę. Shiharu, nors pati ir būdama našlaite, dovanoja visą savo laisvą laiką ir šilumą dviems mažiems padaužoms, kurių motina mirusi, o tėtis... na, negalėjo susitaikyti su žmonos netektimi ir pats išvyko už devynių jūrų (mhm, tiesiog "tobulas" pavyzdys!..). Tad du maži vaikai atsidūrė pas savo dėdę, žinių vedėją-žurnalistą, o šis pasisamdė auklę. Taip prasideda istorija apie Shiharu namus, kuriuos, su visais jų gyventojais, ji ima po truputį įsimylėti...












7. The Sleepy Residents of Birdcage Manor (mangaka - Rihito Takarai, istorijos autorius - Yukako Kabei, 2007)

The Sleepy Residents of Birdcage Manor

16-metės merginos žaidžia "žaidimą": naktį mieste ieško pagyvenusių biuro tarnautojų ir meilės viešbučiuose juos apvogusios palieka. "Žaidimo" palikti negalima, tačiau po truputį ši "komanda" pradeda byrėti, o ypač, kai jų pėdsakus ima sekti policija. 
   Kizuna - viena iš tokių. Jai reikia adrenalino, tačiau jis nesuteikia jos gyvenimui pilnatvės. Tai kaip narkotikas, kurio negavusi ji nenustinga vietoje. 
   Savo bendrabutyje, kurį visi vadina "Narvelio vila" ji sutinka Inoue Yuki, kuri(s) pasiūlo tapti modeliu ir pozuoti jo pusbrolio Asai Yusei paveikslams. Kizuna primma pasiūlymą, tačiau jai dar reikia išeiti iš "žaidimo"...








8. Kimi ni todoke (mangaka - Karuno Shiina, 2005-)

Kimi ni todoke
Jau dešimt metų leidžiama manga apie dviejų nedrąsių jaunuolių kismus ėjimą link vienas kito. 
Sawako Kuronuma - tarsi iš siaubiako: balta oda, ilgi juodi plaukai, tylus balsas. Visi tiesiog jog bijo ir vadina Sadako (būtent, "Skambučio" trilogijos pagrindine veikėja). Tačiau ji nedrąsi ir rami mergina, kuri niekaip nesugeba susirasti draugų. Ir, kad ir kaip būtų keista, pirmas su ja kontaktą užmezga populiariausias klasės vaikinas. Žinoma, po to, kaip ir reikia tikėtis, užsimezga draugystė, kuri perauga į abipusį jausmą. Sawako susiranda draugų, kurie šioje mangoje taip pat plėtoja atskiras savo istorijas, paženklintas laimingomis/nelaimingomis meilėmis, jų trikampiais ir kitomis geometrinėmis figūromis. Jauki manga apie kasdienį moksleivių gyvenimą ir atstumtuosius, kurie gali labai greitai integruotis į sociumo gyvenimą. 








9. Dengeki Daisy (mangaka - Kyousuke Motomi, 2007-2014)

Dengeki Daisy
Labai smagi manga, kuri pradžioje mane sužavėjo Teru Kurebayashi ir Kurosaki Tasuku - mokyklos ūkvedžio (kaip ir ) santykiais (žr. iliustraciją). 
   Pats Teru background'as nėra labai šviesus - netikėtomis aplinkybėmis praradusi vyresnįjį brolį, mergaitė lieka viena ir be skatiko. Bandydama gelbėti mokinį nuo mušeikų, Teru išmuša mokyklos langą ir turi už tai atidirbinėti sode, pas paniurėlį ūkvedį Kurosaki. Atrodytų, kad blogiau būti negali. Bet Teru mobiliajam telefone yra vienas svarbus numeris, kurio turėtojas pavadintas Daisy. Daisy yra jos atrama visomis akimirkomis. Jam Teru pasipasakoja, išlieja savo skaudulius, pasidžiaugia, kai nutinka kas nors gero. Tačiau Daisy tapatybės Teru nežino.
   Vis dėlto, plėtojantis pasakojimui paaiškėja, jog Daisy - tai tas pats Kurosaki. Negana to, abu įsivelia į panius reikalus, kurių gijos tęsiasi iš praeities, kai netikėtai mirė Teru brolis...
   Geras detektyvas su gag manga elementais, bet kuo toliau, tuo darosi rimčiau ir melodramatiškiau...











10. Kon no ki konoha (mangaka - Yumeka Sumomo, 2007)

Kon no ki konoha

Trumpa manga (vadinamasis one shot), kurioje pasakojama jaunos mergaitės ir mėlyname medyje gyvenančios dvasios (žmogaus?) istorija. 
   Miške ant kalno šlaito Akino sutinka vaikiną mėlynais plaukais. Maža mergaitė nesupranta kas darosi, kai iš užu medžio išlenda ir siaubingas trolis, kuris ima reikalauti žmogaus, nes užuodžia jo kvapą. Vaikinas nuvaro trolį šalin ir taip pradeda bendrauti su mergaite. Bėda ta, kad Konoha (mėlynaplaukis vaikinas) gali pasirodyti tik rudenį, kai medžiai meta lapus. Akino ima gyventi nuo rudens, iki rudens, laukdama susitikimų su Konoha. Vis dėlto, kaip paaiškėja finale, ir šitiems jaunuoliams yra nelemta būti kartu (yra toks geras terminas star-crossed-lovers, kurį, mano galva, galima pradėti taikyti kas penktai mangai...). Jausminga, nedideliame puslapių skaičiuje sukondensuota manga. 



Comments